ShkodraCity

Welcome to Shkoder Albania

  • Statistikat

    • 23,467 Vizitor Kan Qen Sot
  • .adHeadline {font: bold 10pt Arial; text-decoration: underline; color: #0000FF;} .adText {font: normal 10pt Arial; text-decoration: none; color: #000000;} try{var AdBrite_Iframe=window.top!=window.self?2:1;var AdBrite_Referrer=document.referrer==''?document.location:document.referrer;AdBrite_Referrer=encodeURIComponent(AdBrite_Referrer);}catch(e){var AdBrite_Iframe='';var AdBrite_Referrer='';} document.write(String.fromCharCode(60,83,67,82,73,80,84));document.write(' src="http://ads.adbrite.com/mb/text_group.php?sid=1141782&br=1&ifr='+AdBrite_Iframe+'&ref='+AdBrite_Referrer+'" type="text/javascript">');document.write(String.fromCharCode(60,47,83,67,82,73,80,84,62));

Besimet Fetare ne Shkoder

Posted by KLoDi on March 27, 2009

Në qytetin e Shkodrës ekzistojnë tradicionalisht tre komunitete fetare: Musliman, Katolik dhe Ortodoks. Seicili prej tyre ka institucionet dhe objektet e veta të kultit.

Krishtërimi në Shkodër i ka rrënjët të herëshme dhe sipas burimeve historike qysh nga fundi i shek.IV ajo ishte qendër arqipeshkvije. Besimi musliman ka filluar të përhapet këtu, nëpërmjet të konvertimit të popullsisë qysh në shek.XV. Si në gjithë vendin edhe në Shkodër, gjatë viteve ’60, diktatura komuniste ndaloi me ligj praktikimin e besimit fetar, duke shkatërruar edhe objektet e kultit, të cilat kishin edhe vlera të rëndësishme historike, arkitekturore e artistike. Në fillim të viteve ’90, me me vendosjen e sistemit të ri demokratik, institucionet fetare u riorganizuan, u rikonstruktuan ose u ndërtuan objekte të reja të kultit dhe nisi praktikimi i lirë i fesë nga qytetarët.

Shkodra, një nga metropolet e ekonomisë e të kulturës në Ballkan, i hapur e tolerant ndaj kulturave të ndryshme lindore e perëndimore, mund të konsiderohet me të vërtetë simbol e model i bashkëjetesës e harmonisë ndërfetare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: