ShkodraCity

Welcome to Shkoder Albania

  • Statistikat

    • 20,790 Vizitor Kan Qen Sot
  • .adHeadline {font: bold 10pt Arial; text-decoration: underline; color: #0000FF;} .adText {font: normal 10pt Arial; text-decoration: none; color: #000000;} try{var AdBrite_Iframe=window.top!=window.self?2:1;var AdBrite_Referrer=document.referrer==''?document.location:document.referrer;AdBrite_Referrer=encodeURIComponent(AdBrite_Referrer);}catch(e){var AdBrite_Iframe='';var AdBrite_Referrer='';} document.write(String.fromCharCode(60,83,67,82,73,80,84));document.write(' src="http://ads.adbrite.com/mb/text_group.php?sid=1141782&br=1&ifr='+AdBrite_Iframe+'&ref='+AdBrite_Referrer+'" type="text/javascript">');document.write(String.fromCharCode(60,47,83,67,82,73,80,84,62));

Archive for the ‘Historia e Shkodres’ Category

Historiku i qytetit të Shkodrës

Posted by KLoDi on March 28, 2009

Zona përreth vendit ku ndodhet sot qyteti ka qenë e banuar që në kohët parahistorike. Këtu janë gjetur gjurmë të paleolitit të mesëm, ndërsa që nga neoliti gërmimet kanë zbuluar vazhdimësi jetese që vjen deri në ditët tona. Objektet e gjetura gjenden në muzeumin e qytetit, në atë të Tiranës dhe në muzetë e Europës. Kjo sepse zona ka një kombinim të rrallë faktorësh fizikë për jetesë.
Rrëzë kodrave të Tepës, në anën jugore të qytetit të sotëm, materialet arkeologjike fillojnë nga Bronxi i hershëm (2000 p.k). Në shekullin V – IV p.k. filloi ndërtimi i kalasë me gurë ciklopike të puthitur pa llaç. Kalaja është e vendosur mbi një kodër në hyrje të qytetit në një lartësi 130 m.

Read the rest of this entry »

Advertisements

Posted in Historia e Shkodres | Tagged: | Leave a Comment »

Shkodra e viteve 1755-1830 metropol zhvillimi shoqëror e kulturor

Posted by KLoDi on March 27, 2009

Shekulli XVIII, në gjysmën e dytë të tij,duke përfshirë edhe dekadat e para të shekullit XIX, i solli Shkodrës një zhvillim të paparë në lëmin ekonomik dhe shoqëror. Kjo periudhë siç dihet,i përket kohës së sundimit të Bushatlinjve, periudhë që në kujtesën popullore mbahej mend me emërtesën “vakti i Vezirit”. Themeluesi i kësaj dinastie, Mehmet Pashe Plaku, falë meritave personale, diti të shfrytëzojë situatën e krijuar nga anarkia feudale, e cila ishte një pengesë e fortë për nivele të reja të zhvillimit të tregtisë e të zejtarisë në përputhje me kërkesat e kohës për mbarë rajonin që po përjetonte krijimin e marrëdhënieve  të reja pasurore, pas shndërrimit të timareve në çifliqe, pasuar me degradimin e sistemit feudal ushtarak dhe dobësimin e autoritetit qendror të Portës së Lartë. Read the rest of this entry »

Posted in Historia e Shkodres | Leave a Comment »